Treceți la conținutul principal

Copilarie

ACASA

Astazi am avut o discutie cu un coleg de serviciu si nu stiu cum am ajuns sa povestim de copilarie si de ce traznai faceam. Totul a pornit de la mainile murdare de nuci verzi. Mi-am adus aminte de o multime de jocuri, care astazi cred ca sunt de mult uitate.

Tocmai pentru asta, le pastrez cu sfintenie in minte si suflet. Mi-am adus aminte de zilele de vara in care plecat "pe afara" dimineata si mai veneam seara( in timpul zilei nu urcam in casa, de frica sa nu ma opreasca mama). Eram o gasca de copii cam de aceeasi varsta, si care faceau tot felul de tampenii. Jucam "ascunselea" pe intuneric si cea mai mare placere era sa chiuim cand ne gaseau.

Unul "scapa turma" sau nu.

Mai jucam CASTELUL, PAROLA, SOTRONUL, ELASTECUL, TARILE, TELEFONUL FARA FIR, FLORI FETE FILME SAU BAIETI, RATELE SI VANATORII, TARA TARA VREM OSTASI, NUCULITA. Fiecare joc avea farmecul lui .Posibil sa mai exista si alte jocuri, care mie imi scapa acum. As putea sa detaliez fiecare joc in parte, dar ar dura si poate ar deveni plictisitor. Intamplarile din vremea aia si astazi mi se par hazli si rad cu pofta. De cate ori ma duc acasa si revad locurile copilariei imi incarc bateriile.

Patul in care ma odihnesc cel mai bine, este patul in care am dormit atatia ani la ai mei, casa in care ma simt cel mai bine este casa parintilor mei si cele mai cunoscute locuri sunt cele ale copilariei. Am casa mea aici in  Bucuresti, am patul meu aici, am rute bine definite pe care le fac zilnic de ani de zile. Dar nu se compara cu , casa  mea de la Arges. Fiecare treapa a scarilor de la bloc are o istorie si fiecare colt de garaj sau scoala are o istorie. De acolo a sarit Andrei si si-a rupt mana, Cosmin a fost singurul care a putut sa sara 4 trepte , etc. Toate rasuna asa frumos in capul meu.

Cu siguranta o sa ma intorc acasa in Arges, la un moment dat.

By Cori

Comentarii

Dan Trofin a spus…
ma uimeste un lucru : cum de toate jocurile amintite sunt cunoscute de majoritatea dintre noi, practicandu-le cu cheia de gat pana la lasarea intunercului. si chiar dupa...
desi stam in regiuni diferite, se pare, ca ne-am bucurat de aceleasi placeri in copilarie.
Sebi a spus…
Eu cred ca aceste jocuri le jucam la gradinita, cred asa ne formau educatoarele. Interesant ar fi de vazut daca aceste jocuri se intalnesc si in afata tarii. Parerea mea este si cum am zis mai sus ca am fost formatii in acelasi sistem de invatamant si de aici cred ca stim aceleasi jocuri.
info-delta.ro a spus…
Eiii copilaria! Au fost vremuri cand in fata blocului ne intalneam peste 100 de copii si nu exagerez. Vremuri cand pe strada din fata blocului erau marcate cu creta 8 terenuri de tenis de picior si cand trecea vreo masina (1 pe ora) eram tare "deranjati". Acum strada este sufocata de masini parcate, curtea scolii este inchisa, copii socializeaza mai greu, sunt cu parintii ori bunicii, vremurile sunt schimbate mult mult. Cand eram mic stateam toata ziua afara, cu cheia de gat,uitam sa mananc,uitam sa inchid usa la apartament... fara grija. Acuma? Copii socializeaza in 100mp de loc amenajat de joaca cu "paza" dupa ei, multe masini si pericole. Cu greu mai vezi un sotron desenat pe asfalt. De "Frunza" nu mai zic...
Anonim a spus…
Cata dreptate ai cand spui ca eram "deranjati" cand trecea o masina la o ora cel mult. Nu am mai vazut copii cu cheia de gat. Imi pare bine ca imi scrieti aminitiri din copilarie.
Sebi a spus…
Eu nu am auzit de Frunza, chiar nu stiu cum se joaca jocul acesta. Sau poate este o alta denumirea a unui joc pe care-l jucam si noi.

Cum se joaca "Frunza"?
Corina a spus…
Ati jucat vreodata BAMBILICI?
BlogWidget a spus…
BlogWidget - ALEGE CEVA COOL PENTRU BLOGUL TAU !
Am implinit un an de activitate. Te asteptam la noi pentru a-ti oferi un widget, banner, plugin-wp, sau doar o idee pentru a adauga un plus de look si functionalitate blogului tau.
Sau un posibil parteneriat reciproc avantajos, Sustine BlogWidget, detalii si bannere la alegere la pagina de contact.
Sebi a spus…
Corina, Bambilici am jucat cu siguranta, dar acum as zice ca se juca fotbal la doua porti mult mai mici decat cele normale. Parca asa se juca...???
Menestrel a spus…
:) Frumos articol, mi-ai amintit cu placere de copilarie. Stii ce imi pare rau? Copiii nostri nu stiu daca vor mai juca jocurile astea. Un lucru e sigur, nu am mai vazut copii cu cheie de gat :D
Mie mi-a placut enorm copilaria pe care o evoci si imi amintesc cu bucurie de toate tampeniile pe care le faceam. Nu as schimba-o pe niciun calculator, consola ce aberatii le mai ocupa timpul copiilor in ziua de azi. Ca fata imi amintesc ca pierdeam timpul pe geam, in spatele perdelei, uitandu-ma la baietii de la bloc care jucau fotbal pe iarba (care exista intre blocuri :)) ) Sunt perfect de acord cu camera de acasa, nu va fi inlocuita niciodata de nimic, si acum ma simt atat de bine cand ma duc acasa in camera in care mi-am lasat copilaria.
Imi mai amintesc cu drag de genunchii juliti si de coatele julite, de sticluta cu apa pe care o luam dupa mine tot ca sa nu urc, sa nu ma opreasca mama in casa :) de inghetatele la cornet, de sucurile de la TEC, de casetele pe care le derulam cu pixul, de cateii, pisicii, puii de vrabie cazuti din cuib, gusterii, ulii si ce am mai gasit loviti si dusi in casa, si de mutra mea lasata cand ieseam pe usa cu ei la fel cum intrasem, etc etc. M-as intoarce oricand la perioada aia si as ramane acolo.
Corina a spus…
Asta cu animalele am uitat-o. Si eu am adus o gramada de animalute acasa si m-a dat mama afara cu tot cu catei si pisici. MI-a duc aminte cu placere de inghetata impachetata ca untul.Si cum sugeam hartia aia pana nu mai ramanea nimic. Si cand ma strigau prietenii sa ies afara:" Mama lu' Corina!!!!! O lasati pe Corina p'afara?".
Corina a spus…
Domnul Bendeac, pe blogul lui, a scris un articol despre jocurile copilariei. Oare s-a inspirat de la mine:))?
Frunza este aceeasi cu Razbel.
Sebi a spus…
Da mi-a cerut mie voie sa-ti preia ideile. :))

Postări populare de pe acest blog

Cand ai noroc

Cat noroc am avut aseara in meciul cu Sevilia. E acum nu avem ce sa mai zicem, am avut noroc de un arbitru bun, am avut noroc ca nu am luat gol la cele doua bari din prima repriza. Si cel mai important am avut noroc si am primit un gol cadou. Un gol superb de altfel, un atacant cu greu reusea asa un gol. Jos palaria in fata Unirii Urziceni. Bravo Dan Petrescu! Bravo Meme! Cand ai noroc nimic nu te poate atinge!

:))

Se duce un homosexual la doctor: - dom' doctor am sida, ce sa fac, ma puteti ajuta? - Da baiete....bei 1l lapte, manaci 2 kile de prune nespalate impreuna cu 3 rosii si un kilogram de zmeura, o cana mare de apa rece de la frigider, portie de iahnie cu doua beri reci si la sfarsit dai pe gat o cana cu iaurt ! - Si o sa-mi treaca domn doctor? - Nu ma, dar macar in ultimele clipe ai sa intelegi si tu la ce foloseste curul !

La tara vin colindatori

Atunci cand vi de la Bucuresti la tara la parinti lucrurile se schimba. Timpul se dilata si din primul minut iti dai seama ca ai timp si incepi sa te gandesti ca sa faci cu el. In aceasta perioda este Craciunul. Spre surprinderea mea inca vin din sat copii sa colinde. Acesti copii au bun simt si se bucura de banii primiti in urma colindului. Foarte frumos si ma bucur ca inca avem parte de asa ceva.  Hai sa avem un Craciun Fericit!